Suomalaiset ovat kesäkansaa. Se tarkoittaa sitä, että suomalaiset viihtyvät ulkona ja erityisesti maaseudulla kesäaikaan. Lomakauden alkaessa mökkipaikkakunnat täyttyvät lomalaisista ja monet pienet kunnat heräävät eloon. Mökille suunnataan yleensä autolla tai moottoripyörällä, ja kesämökin rannassa saattaa odottaa vene, jolla voi nauttia vesistöjen maisemista. Tässä artikkelissa kerromme siitä, miten voin hankkia tarpeitasi vastaavan kulkuneuvon edullisesti. Jos siis etsit kesäistä kulkuneuvoa, jatka lukemista. Tutustu myös sivustomme muihin artikkeleihimme, joissa kerromme lisää veneistä, autoista ja moottoripyöristä sekä niiden hankkimisesta.

Mikä maailmassa on muuttunut?

Koronakevät on muuttanut maailmaa lopullisesti. Työväestön näkökulmasta muutokset ovat olleet sekä positiivisia että negatiivisia. Osa on menettänyt työpaikkansa joko tilapäisesti tai pysyvästi, mutta toisaalta globaali kriisi on synnyttänyt myös kokonaan uusia työpaikkoja. Lukuisilla työpaikoilla otettiin käyttöön uusia etätyöskentelyn mahdollisuuksia, jotka varmasti jäävät käytäntöön myös tulevaisuudessa.

Etätyöskentelyn pysyvä lisääminen työpaikoilla tarkoittaa työntekijän näkökulmasta sitä, että hän on vapaampi reissaamaan esimerkiksi kesämökille, koska työskentely on mahdollista myös sieltä käsin. Julkisen liikenteen käyttäminen on syötävää, mutta monet kokevat oman ajoneuvon olevan kätevä ratkaisu liikkumiseen. Erityisesti perheelliset suosivat yksityisautoilua, sillä lasten kanssa julkisissa kulkuneuvoissa matkustaminen saattaa monista tuntua stressaavalta.

Kulkuneuvo tarpeiden mukaan

Ennen kuin tutustut markkinoilla myynnissä oleviin kulkuneuvoihin, kannattaa hetki pohtia omia tarpeita. Millaiseen liikkumiseen etsit autoa tai muuta kulkuneuvoa? Käytätkö menopeliä työmatkoilla vai pääosin vapaa-ajalla? Liikutko kaupunkiympäristössä vai maaseudulla? Kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään? Kuinka montaa ihmistä kulkuneuvolla on tarkoitus kuljettaa? Haluatko ensisijaisesti toimivan ajoneuvon vai haluatko kenties itse tuunata kulkuneuvoa mieleiseksesi?

Kun lähdet liikkeelle omista tarpeistasi, teet todennäköisesti harkitumman hankinnan. Auton, moottoripyörän tai veneen omistaminen ei ole ilmaista, ja tämän vuoksi kannattaa jo ennen hankintaa miettiä myös säilytykseen liittyviä vaihtoehtoja. Myös vakuutuksissa on merkittäviä eroja, joten kannattaa perehtyä myös siihen puoleen ennen markkinapaikkojen valikoimiin tutustumista.

Netin monet markkinapaikat

Viime vuosikymmenten aikana tapahtunut digitaalinen kehitys on tehnyt kauppapaikoista helposti saavutettavia globaalisti. Yksittäisen ihmisen näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että hän voi tehdä hankintoja eri puolilta maailmaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Vaikka teoriassa auton, moottoripyörän tai veneen hankkiminen onkin nykyään jokseenkin helppoa, ei se ole kovin yleistä, sillä kustannukset nousevat helposti kovin korkeiksi. Eri maiden lainsäädännöstä aiheutuvat erot saattavat myös hankaloittaa hankintaprosessia.

Nettimarkkinoilla toimii sekä perinteisiä yrityksiä, jotka esittelevät tarjontaansa kivijalkamyymälän lisäksi myös verkossa, että yksinomaan verkkoympäristössä toimimiseen erikoistuneita yrityksiä. Netissä toimivat yritykset myyvät sekä uusia että käytettyjä ajoneuvoja. Yritysten lisäksi hankintoja voi tehdä myös suoriin yksityisiltä toimijoilta, jotka myyvät tuotteitaan netin markkinapaikoilla.

Nettikaupoissa ja muilla myyntisivustoilla surffaillessa on syytä noudattaa samanlaista kritiikkiä kuin muuallakin netissä. Vaikka suurin osan alan toimijoista on luotettavia, mahtuu markkinoille myös epäluotettavampia toimijoita, joiden tuotteet eivät valitettavasti ole sitä mitä on luvattu. Erityisesti yksityishenkilöiden kanssa kauppaa tehtäessä kannattaa olla varovainen ja dokumentoida kaupan vaiheet huolellisesti. Jos et itse ole tekniikan asiantuntija, kannattaa ennen ostopäätöstä hyödyntää jonkun tutun tai muun asiantuntemusta.

Onko kulkuneuvo hyvä sijoituskohde?

Yleisesti tiedetään, että uusi auto ei ole kovin kannattava sijoituskohde. Vanhemmat kulkuneuvot voivat sen sijaan olla tuottoisiakin harrastuksia, erityisesti silloin, jos kyseessä on klassikkomallin edustaja ja osaat itse kunnostaa ja tuunata sitä oikealla tavalla. Autot ja moottoripyörät ovat tuunausharrastajien suosikkikohteita, mutta myös veneillä on oma fanikuntansa. Toki Suomen sääolosuhteet ja maantieteelliset seikat rajoittavat veneilykauden pituutta, mutta toisaalta se myös tekee harrastuksesta erityislaatuisemman.

Jos haluat joskus myydä kulkuneuvosi eteenpäin, panosta klassikkomalleihin ja laadukkaisiin merkkeihin. Erityisesti 1900-luvun puolivälissä valmistetut klassikkoautot ovat säilyttäneet arvonsa hyvin ja kiinnostavat yhä laajempaa asiakaskuntaa. Huollata kulkuneuvo asianmukaisesti ja säilytä sitä sen arvon vaatimalla tavalla. Varaosien hankinnassa kannattaa luottaa harrastajien ja muiden asiantuntijoiden neuvoihin ja vinkkeihin.