Mitä asioita kannattaa huomioida, kun hankkii uutta autoa?

Näin keväisin monella mielen valtaa autokuume. Uusi menopeli pitäisi saada alle, jotta pääsisi kesällä kurvailemaan uudella autolla. Jotkut katselevat suosiolla käytettyä autoa ja joku taas haluaa ihan uuden liikkeestä ostetun auton.

Kun alkaa miettimään uuden auton hankintaa, niin ensin täytyy tietysti aina miettiä, että millaisen auton tarvitsee. Monesti päätöstä meinaa ohjata intuitio, jolloin saattaa hankkia sellaisen auton, jota ei oikeasti tarvitse. Monelle perheen isälle saattaa tulla houkutus hankkia urheilullinen ja virtaviivainen auto, joka kiihtyy nopeasti. Tosiasia kuitenkin on, että yleensä tarvitaan hieman erilainen auto, jolla pystyy kuljettamaan lapsia turvallisesti. Se harvoin on punainen ja nopea urheiluauto.

Millaisia asioita sitten pitäisi huomioida kun hankkii uuden auton? Kannattaako ostaa vain ensimmäinen malli, jota autokaupan myyjä sinulle ehdottaa? Vai kannattaako eri vaihtoehtoja pohtia pitkään ja tarkasti. Jos olet itse hankkimassa uutta autoa, tai autonhankinta kiinnostaa sinua muuten vain, niin lue tästä artikkelista lisää. Kerromme ja listaamme hieman tarkemmin asioita, joita kannattaa ottaa huomioon uutta autoa hankkiessa.

Mitä kannattaa huomioida?

Ensimmäinen päätettävä asia on tietysti se, millaisen auton aikoo hankkia. Joku voi haluta vain vaikkapa kaksipaikkaisen auton, joka kiihtyy hyvin ja jolla pääsee nopeasti. Joku toinen taas tarvitsee isomman auton isoja kauppaostoksia varten ja tilaa pitää olla sen verran, että lapset mahtuvat kyytiin. Joku taas pyörittää omaa remonttiyritystä ja siksi tarvitsee pakettiauton. Auton malli tietysti vaikuttaa auton hintaan, sillä yleensä urheiluautot voivat olla hieman kalliimpia. Toki myös perheautot voivat olla hintavia, jos haluaa mukaan kaikki mahdolliset varusteet ja ison moottorin.

Auton turvallisuuteen kannattaa aina kiinnittää huomiota. Kukaan ei varmasti halua ajella autolla, jossa turva-asiat eivät ole kunnossa. Varsinkin jos laittaa itselleen perheauton, niin haluaa varmasti, että lapset voi ottaa turvallisin mielin auton kyytiin. Nykyisissä autoissa on jo paljon turvavarusteita vakionakin ja jotkut automerkit markkinoivat omia mallistojaan nimenomaan turvallisuudella. Esimerkiksi Volvo on jo vuosien ajan totuttu tuntemaan turvallisena autona ja he ovatkin markkinoineet omia mallejaan erilaisilla turvaominaisuuksilla. Esimerkiksi luistonesto, kaistavahti ja automaattinen hätäjarrutus alkaa olla jo vakio nykyisissä autoissa.

Joku taas arvostaa autossaan erilaisia asioita. Monet, jotka ajavat paljon esimerkiksi työnsä puolesta, haluavat nimenomaan ajajan auton. Sillä tarkoitetaan sitä, että auto on hyvä maantieajossa. Auton alusta liimautuu kiinni tiehen ja ohjaus tottelee moitteettomasti suurissakin nopeuksissa. Monesti esimerkiksi Audia tai BMW:tä on totuttu pitämään varsinaisina ajajien autoina. Premium-merkeistä myös Mercedes-Benz on monesti totuttu näkemään paljon autolla ajavien menopelinä.

Yksi tärkeä päätettävä asia auton valinnassa on myös auton käyttövoima. Menneinä vuosina totuttiin näkemään, että autot olivat joko bensa- tai diesel-käyttöisiä. Nykyisinkin näitä malleja myydään vielä eniten, mutta rinnalle on tullut useita muita malleja jotka kiinnostavat suurta yleisöä. Hybridimalleja myydään nykyisin myös todella paljon, sillä niiden päästöt ja polttoaineen kulutus ovat paljon matalammalla tasolla kuin bensiini- tai diesel-käyttöisten autojen. Hybridiautossa on perinteinen polttomoottori ja sen lisäksi vielä pieni sähkömoottori. Sähkömoottorin toiminnassa voi olla eroa eri mallien välillä ja auton hintakin määräytyy hyvin pitkälti sen mukaan, millaisia ominaisuuksia siinä on. Markkinoilla on sähkömoottoreita, jotka vain avustavat ajon aikana, mutta sen lisäksi on sähkömoottoreita, joita voi ladata sähkövirralla. Sähkön avulla voi sitten ajaa vaikkapa 50 kilometriä täysin ilman polttoainetta. Lisäksi saatavilla on myös täysin sähköisiä autoja, joissa ei ole perinteistä polttomoottoria ollenkaan, vaan auto liikkuu täysin sähkön voimalla. Nämä mallit ovat vielä melko kalliita, ja niitä näkeekin katukuvassa vielä varsin vähän. Monet kuitenkin pitävät tätä tulevaisuuden suuntana ja onkin ennustettu, että muutaman vuosikymmenen kuluessa kaikki maantiellä nähtävät autot ovat sähköautoja.

Markkinoilla on myös muutamia erikoisempia käyttövoimia, jotka eivät vielä ainakaan ole yleistyneet kovin paljoa. Näitä ovat esimerkiksi biokaasulla toimivat autot, sekä vetyautot.