Näin kesän kynnyksellä moottoriajoneuvot vaihtavat vilkkaasti omistajaa. Suomen kesä on lyhyt, mutta Suomessa on melko paljon moottoripyöräilyn, autoilun ja veneilyn harrastajia. Tuhansien järvien ja metsien maassa on tilaa huristella kesäautolla ja veneillä kesäisissä vesistöissä mökkipaikkakuntien maisemissa. Tässä artikkelissa kerromme moottoriajoneuvojen keräilystä harrastuksena.
Mitä ajoneuvoja keräillään?
Tyypillisimpiä keräilykohteita moottoriajoneuvoista ovat vanhat autot. Myös moottoripyöriä ja veneitä keräillään, mutta kesäkauden lyhyys rajoittaa moottoripyöräily- ja veneilykauden pituutta enemmän kuin autoilua.
Autoista suosittuja keräilykohteita ovat vanhat klassikkoautot, kuten volkkarit, rättisitikat ja minit. Nämä autot ovat viehättäneet suomalaisia jo vuosikymmenien ajan, ja eräs tärkeimmistä keräilijöiden motivaatioista onkin tuoda esiin entisaikojen tunnelmaa, ehkä omaa lapsuuttaan tai isovanhempiensa aikoja. Keräilyautojen avulla ylläpidetään myös autoilun historiaa ja vaalitaan kulttuurihistoriallisesti tärkeitä elementtejä.
Motiivit moottoripyörien ja veneiden keräilyyn lienevät samanlaisia kuin autojenkin keräilyssä. Moottoripyöristä suosittuja keräilyn kohteita ovat vanhat tunnetut pyörämerkit, kuten Moto Guzzi, Harley Davidson ja Kawasaki. Myös Vespat ovat klassikkoja, joilla on Suomessakin oma fanikuntansa.
Keräilykohteiden tuunaaminen
On hyvin yleistä, että keräilykohteita, olivat ne sitten autoja, moottoripyöriä tai veneitä, kunnostetaan ja tuunaataan ajamisen lisäksi. Toisinaan tuunausprojektit venyvät jopa vuosien mittaisiksi ja lopulta tuunaaminen osoittautuu rakkaammaksi harrastukseksi kuin itse menopelillä ajelu. Tuunaamisella tarkoitetaan laajimman määritelmän mukaan kaikkea auton ominaisuuksien kohentelua tai parantelua. Yksinkertaisimmillaan tuunaus voi olla istuinpäällysteiden vaihtamista mutta yleensä halutaan tehdä myös muita muutoksia, kuten maalata tai vaihtaa vanteita.
Tuunaaminen on luovaa ja mielenkiintoista puuhaa, mutta ennen tuunausprojektiin ryhtymistä kannattaa perehtyä myös voimassa olevaan lainsäädäntöön. Autoa tai muuta menopeliä ei nimittäin suinkaan saa muokata täysin vapaasti, vaan tuunaamista saattaa rajoittaa lainsäädäntö. Joskus muutosten tekeminen kulkuneuvoon voi aiheuttaa muutoskatsastuksen tarpeen. Esimerkiksi vanteiden tapauksessa kullekin automallille on määritetty renkaille suurin mahdollinen leveys. Tällaisessa rajoitusten asettamisessa on tietenkin kyse myös liikenneturvallisuudesta, sillä omistajan mielestä näyttävin muokkaus ei välttämättä ole muille tiellä liikkujille turvallinen ratkaisu.
Voiko kulkuneuvo olla sijoitus?
Autoa sanotaan yleisesti huonoimmaksi mahdolliseksi sijoitukseksi, sillä uuden auton arvo laskee merkittävästi jo sillä hetkellä, kun auto ajetaan liikkeestä ulos. Mutta voiko keräilyauto olla sijoitus? Vastaus ei ole yksinkertainen, mutta yleisesti voidaan sanoa, että kyllä keräilyautokin voi olla arvokas myös rahassa mitattuna sijoituksena. Arvostetut automerkit, kuten Mercedes-Benz, säilyttävät hyvin arvonsa, ja niitä voidaan pitää myös hyvinä sijoituksina. Auton arvoon vaikuttavat tietysti myös muutokset, joita niihin on tehty. Jos keräilyn tavoitteena on ollut lähinnä vaalia kulkuneuvon alkuperäistä ilmettä, on arvo yleensä korkeimmillaan. Mitä enemmän ja mitä erikoisempia muutoksia kulkupeliin on tehty, sitä vaikeampi sitä on myydä eteenpäin.
Mitä harrastukseen tarvitaan?
Kallein sijoitus on yleensä tietysti itse kulkuneuvo eli auto, moottoripyörä tai vene, mutta kustannukset eivät tosiaankaan rajoitu siihen. Tuunausharrastukseen tarvitaan tilaa, ja lisäksi talveksi tarvitaan yleensä lämpimämpi säilytyspaikka kuin kesäaikaan. Veneen kohdalla liikkuminen vesillä edellyttää omaa rantaa tai laituripaikkaa jonkun toisen laiturissa, ja talveksi paatti on säilytettävä yleensä jossain muualla. Harrastuksen kokonaiskustannuksia kannattaakin miettiä etukäteen, jottei kustannusten kohoaminen yllättä. Myös vakuutuksiin uppoaa yllättävän paljon rahaa, mikä kannattaa tietysti huomioida budjetoinnissa.